Osoby cierpiące na IBS mogą w końcu cieszyć się spokojnym trawieniem! IBS (zespół jelita drażliwego) to rozpoznanie, które dotyka 15-20% światowej populacji. Dawniej leczenie zespołu obejmowało zaledwie ogólne porady, teraz jednak pojawiła się nowa, skuteczna dieta lecznicza - FODMAP. Polega ona na wyłączeniu z diety pewnych węglowodanów, dzięki czemu ulgę odczuć może nawet 75% wszystkich pacjentów. Przestrzeganie zasad FODMAP oznacza konieczność pilnowania diety, ale przede wszystkim nauczenie się unikania produktów, które podrażniają jelita - przy równoczesnym spożywaniu smacznych potraw. Książka przeznaczona jest dla każdego, kto pragnie gotować dobrze i z zachowaniem założeń diety FODMAP. Żaden przepis nie zawiera wobec tego cebuli, czosnku, glutenu ani laktozy.O autorce: Sofia Antonsson to zarejestrowana dietetyk, specjalizująca się w IBS. W ostatnich latach z powodzeniem wyleczyła dietą FODMAP tysiące Szwedów cierpiących na ten zespół. Efekty są zdumiewające: większość osób może cieszyć się wyższą jakością życia dzięki sprawnie funkcjonującemu układowi pokarmowemu.
UWAGI:
Tłumacz ze strony redakcyjnej.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
"Kuchnia polska to jest to! Różnorodna, arcysmaczna, coraz bardziej nowoczesna. Zmienia się tak samo dynamicznie jak nasz kraj i bez kompleksów wytrzymuje konkurencję najbardziej znanych kuchni europejskich.W ostatnich latach wydano wiele książek znakomitych szefów kuchni propagujących nowoczesną kuchnię polską, ale często są to propozycje nie dla kucharzy amatorów, ale dla zaawansowanych, wyposażonych w kosmiczny sprzęt. Trudno w przeciętnym polskim M3 operować ciekłym azotem, pistoletem wędzarniczym, strzelającym cukrem czy maszyną sous vide. Moja książka jest dla tych wszystkich, którzy mają w kuchni sprzęt podstawowy - nóż, deskę do krojenia, garnek i blender. Którzy kochają tradycyjną kuchnię polską, ale chcą zaskoczyć siebie i gości dobrze znanymi daniami przyrządzonymi i podanymi inaczej. Zatem noże w dłoń, para buch, wyobraźnia w ruch! Witajcie w świecie kolorowych pierogów, tatara z lubczykiem i śledzi z kawiorem. Niech smak pstrąga w maku i tęczowych gołąbków będzie z Wami!"Kasia Bosacka
UWAGI:
Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
• Czy co jakiś czas czujesz się źle po jedzeniu?• Dolegliwości żołądkowe utrudniają ci codzienne funkcjonowanie?• Odczuwasz zmęczenie i spadek nastroju?• W kółko łapiesz infekcje?• Dokuczają ci różne objawy, które mimo leczenia nie ustępują lub co jakiś czas nawracają?Winowajcą może być gluten, a ty możesz znajdować się wśród setek tysięcy ludzi w Polsce chorych na celiakię.
UWAGI:
Na okładce: Przejmij kontrolę nad swoim zdrowiem. Bibliografia na stronach 309-317.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Zadbaj o prawidłowy poziom cholesterolu - twoje serce jest tego warte! To, co jemy, przekłada się na to, czy mamy właściwy poziom cholesterolu. W tej książce podpowiem, jak w nieuciążliwy sposób zmienić nawyki żywieniowe na zdrowsze. Nie dam więc sztywnych nakazów i zakazów ani celów dietetycznych, których realizacji nie umiesz sobie nawet wyobrazić. Obiecuję też, że nie musisz wcale głodować, wprowadzać restrykcyjnych zmian ani rezygnować ze smacznej kuchni. Znajdziesz tu kilkadziesiąt przepisów na zdrowe i pyszne dania, dzięki którym zadbasz o prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Dowiesz się także:• jak komponować zdrowe i smaczne posiłki;• czym zastępować niektóre składniki pokarmowe podnoszące cholesterol;• jak stopniowo zmieniać nawyki żywieniowe i dostosować zdrową dietę do swoich upodobań. Poznasz także odpowiedzi na najbardziej nurtujące pytania: ile jajek jeść tygodniowo, czy na diecie niskocholesterolowej można pozwolić sobie na ser, jak w świetle nowych badań wygląda odwieczny spór "masło czy margaryna" i jakie produkty pomagają obniżać cholesterol.
UWAGI:
Bibliografia, netografia na stronach [190-191]. Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Najprzytulniejsza książka o osiędbaniu w chłodne dni.
Być może jesteś osobą, która na myśl o zbliżającej się jesieni marzy tylko o tym, żeby otulić się ciepłym kocem, zapaść w zimowy sen i obudzić się w maju. Jesień kojarzy Ci się z nudą i bezproduktywnością, ponurą pogodą i chłodnymi wieczorami. Suchą skórą, zimnem i kiepskim nastrojem. I nieustanną tęsknotą za latem.
A może wręcz przeciwnie. Jesteś typem wrażliwca. Z niecierpliwością wyczekujesz momentu, kiedy upalne lato odejdzie na dobre, a ty będziesz mogła zaszyć się w domu z książką i wielkim kubkiem gorącego kakao. Uwolnisz się od przymusu uczestniczenia w spotkaniach towarzyskich i skupisz na zadbaniu o siebie.
Niezależnie od tego, którym typem jesteś, TA KSIĄŻKA JEST DLA CIEBIE.
Nina Czarnecka, pasjonatka ajurwedy i holistycznego podejścia do zdrowia, przedstawia sprawdzone sposoby na to, jak uprzyjemnić sobie codzienność. W książce znajdziesz: - rytuały, za pomocą których zbliżysz się do siebie; - sporą dawkę wiedzy na temat ajurwedy i holistycznego podejścia do zdrowia; - przepisy na comfort food i pyszne słodkości poprawiające nastrój.
Ciepło jest pełne jesiennych umilaczy i otulaczy. To codzienna dawka czułości. Książka, do której będziesz wracała.
UWAGI:
Autorka bloga Blimsien.com.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Współczesna akcja jest równie fascynująca jak zawarta w nim opowieść z czasów wojny. El Paso w Teksasie i Garmisch w Niemczech tworzą razem niespodziewaną harmonię smaków. W 1945 r. Elsie Schmidt jest naiwną nastolatką, marzącą o swym pierwszym łyku szampana i pierwszym pocałunku. Ona i jej rodzina chronieni są przed skutkami wojny przez wysoko postawionego oficera SS, który chce się ożenić z Elsie. Kiedy w wigilię Bożego Narodzenia na progu jej domu pojawia się mały żydowski uciekinier, dziewczyna musi podjąć dramatyczna decyzję. Sześćdziesiąt lat później, w El Paso w stanie Teksas, Reba Adams zbiera materiał do felietonu świątecznego dla lokalnego czasopisma. Gdy rozpoczyna wywiad z właścicielką niemieckiej piekarni "U Elsie", nie spodziewa się, że wróci tam wiele razy. Usłyszana historia ożywia w niej wspomnienia własnej dramatycznej przeszłości, zaś pytania Reby przypominają Elsie bolesne wydarzenie posępnego, ostatniego roku II wojny światowej. Obie kobiety muszą zmierzyć się z nieprzyjemnymi prawdami z przeszłości i znaleźć w sobie odwagę, by wybaczyć.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Chcesz zrzucić kilka kilogramów, poprawić wygląd, wzmocnić organizm, a może pozbyć się problemów zdrowotnych? Zacznij przygodę z koktajlami! To prosty i skuteczny sposób na włączenie do codziennej diety dużej ilości warzyw i owoców. Wystarczą blender, świeże składniki i zaledwie kilka minut - tyle tylko trzeba, by cieszyć się smakiem, zdrowiem i energią. Zrób mały krok, zmień nawyki żywieniowe i na stałe wzbogać swoją dietę w superpaliwo. Już jeden koktajl dziennie sprawi, że po kilku tygodniach poczujesz różnicę. Małe kroki prowadzą do wielkich zmian. Zacznij jeszcze dziś. Autorzy książki, Magda i Tomek, założyciele popularnego bloga o zielonych koktajlach i sokach (Surojadek.com), miłośnicy zielonych koktajli i świeżo wyciskanych soków, w ciągu roku przepuszczają przez blender i wyciskarkę kilkaset kilogramów warzyw i owoców. Promują zdrowe odżywianie oraz lokalnych producentów warzyw i owoców. Udowadniają, że to, co zdrowe, może być również smaczne.